Mijntje van Beers

Training en coaching

Mijntje van Beers

Training & coaching

Ambtenaren kritischer over WMO abonnementstarief

Gemeenten waren al niet happig op het Wmo-abonnementstarief, maar zijn het afgelopen jaar nog kritischer geworden. Het wordt steeds moeilijker om mensen te bewegen voor hulp hun eigen omgeving in te schakelen en mondige burgers beroepen zich steeds vaker op hun ‘recht’ tot ondersteuning.

Eigen netwerk

De drijfveer om een beroep te doen op het eigen netwerk of de eigen kracht is met de invoering van het abonnementstarief kleiner geworden, concluderen onderzoekers in de derde monitor Wmo-abonnementstarief (over 2020) op basis van gesprekken met beleidsmedewerkers en medewerkers van de gemeentelijke Wmo-toegang. Terwijl dat een belangrijk uitgangspunt van gemeentelijk beleid is. Het gesprek aan de keukentafel was voorheen een goed middel om te kijken welke hulp echt nodig was.

Prikkel

‘Daarmee was de hoge(re) eigen bijdrage een sterkere prikkel voor inwoners om te kijken naar alternatieven voor de Wmo-voorziening’, aldus de onderzoekers. Het Wmo-abonnementstarief – de inkomensonafhankelijke eigen bijdrage – is in 2019 voor Wmo-maatwerkvoorzieningen en in 2020 voor algemene Wmo-voorzieningen ingevoerd. De derde monitor is begin deze week naar de Kamer gestuurd.

Verder lezen:

https://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/ambtenaren-kritischer-over-wmo-abonnementstarief.18735182.lynkx

Mijn gedachten

Met de komst van het abonnementstarief kwam er de mogelijkheid om zorg te krijgen voor €19,-per maand. Voor de invoering werden een aanzuigende werking en verder oplopende tekorten voorspeld. Binnenlands Bestuur bekeek de situatie en concludeert dat burgers sneller naar de gemeente stappen en ook mondiger zijn geworden. Gemeenten zoeken naar mogelijkheden om met deze nieuwe doelgroep om te gaan. 

Mijntje van Beers